In het kort

Het noorderlicht (aurora borealis) is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer dat bij duisternis kan worden waargenomen. Je ziet het vooral op hoge geografische breedtes en voornamelijk in de winter maanden. Goede bestemmingen om het noorderlicht te zien zijn dan ook: Lapland, (Noord) Noorwegen, (Noord) Zweden, IJsland & Groenland.

Andere namen voor het noorderlicht zijn: poollicht en zuiderlicht (aurora australis). Als het noorderlicht zich voordoet zien je vaak een lichte gloed of is het licht zichtbaar als bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht en heel zelden is het zelfs vlammend.

Ontstaan

Het noorderlicht wordt veroorzaakt door zonnewind. De zonnewind is vooral sterk bij uitbarstingen op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal ingeslingerd worden. De kracht van de uitbarsting bepaald ook de sterkte van het noorderlicht. Hierdoor is het noorderlicht soms ook in Nederland goed zichtbaar zijn (ongeveer 5-7 keer per jaar). Het aardmagnetisch veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen en in de buurt van de Noord- en Zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. Deze van de zon afkomstige deeltjes bevatten veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Die energie komt uiteindelijk weer vrij en wordt uitgestraald in de vorm van het kleurrijke noorderlicht.